Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Περιήγηση στις γειτονιές της Μεσορόπης


Η Μεσορόπη χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Παγγαίου προκαλεί τον επισκέπτη να μάθει την ιστορία της, που ξεπηδά από όλα τα σοκάκια. Παραδοσιακά σπίτια, καπνομάγαζα και παλιά μαγαζάκια μαρτυρούν την άνθιση που γνώρισε κάποτε ο τόπος. Μόνος ζωντανός μάρτυρας, η μικρή παραδοσιακή βιοτεχνία παρασκευής ταχινιού και χαλβά του κυρίου Φλώρου Σταύρου, ο οποίος επιμένει παραδοσιακά κόντρα στους καιρούς να αλέθει το σουσάμι στο παλιό μύλο και να σκορπίζει τη μυρωδιά του σε όλο το χωριό.
Σημεία που πραγματικά έχει νόημα να δει κανείς είναι το λαογραφικό μουσείο του χωριού με πλήθος παλιά αντικείμενα, τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου εγκαινιασμένο το 1836 και φυσικά το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής που στέκεται όρθιο εδώ και τέσσερις αιώνες. Αν η περιήγηση στις γειτονιές της Μεσορόπης προκαλέσει πείνα στον επισκέπτη, μπορεί να ανέβει στις «Καστανιές», έναν ακόμη οργανωμένο τόπο αναψυχής και να απολαύσει τους τοπικούς μεζέδες κάτω από τη παχιά σκιά των δέντρων.
Τέλος, το απογευματάκι αν έχει κουράγιο και διάθεση, αφού απολαύσει τον καφέ του στο «Μεσοχώρι», μοντέρνο καφέ-μπαρ που πρόσφατα εγκαινίασε η δημοτική αρχή στην Πλατεία του χωριού και οι ιδιοκτήτες διαμόρφωσαν με μεράκι, μπορεί να ανηφορίσει προς το Παγγαίο και ακολουθώντας τη σήμανση να περπατήσει στο μονοπάτι της Μεσορόπης. Μια διαδρομή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, γεμάτο βάθρες και πλατάνια. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα βρεθεί έκπληκτός μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο στη θέση «Βοσκόβρυση» και εκεί θα μυηθεί στα μυστικά του Παγγαίου.
Αν στον επισκέπτη αρέσει το χωριό, υπάρχει ένας πολύ καλαίσθητος παραδοσιακός ξενώνας, όπου μπορεί να καταλύσει. Αν, πάλι, θελήσει να πάρει μαζί του ένα αναμνηστικό, μπορεί να σταματήσει στο μαγαζάκι «Λιγ’απ’όλα», στην πλατεία «Φλαμούρι» και να διαλέξει ένα από το χειροποίητα διακοσμητικά πραγματάκια, που με τόση φροντίδα φτιάχνουν και στολίζουν οι ιδιοκτήτριές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: