Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Νιβριός ...Άραγε ποια να είναι η ετυμολογία της λέξης;

 Μεσορόπη Παγγαίου, Νιβριός...
Σίγουρα στο άκουσμα της πιο διάσημης μπάρας  πολλοί απλά φέρνετε στο νου σας τα Θεοφάνια, το καλοκαιρινό σας μπάνιο, τα πανύψηλα πλατάνια και τη δροσιά τους, τη φωτογραφία που έχετε στο άλμπουμ σας -ψηφιακό ή μη - ή απλά τη διάθεση σας να την επισκεφτείτε κάποια στιγμή. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι θα αναρωτιέστε από που να πήρε το όνομά του αυτό το ευλογημένο μέρος. 
 Δε σας κρύβω ότι έχω προβληματιστεί κι εγώ πάρα πολύ και καθώς οι πηγές δε με βοηθάνε και πολύ, το να καταλήξω σε κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα είναι η πιο μεγάλη παγίδα. Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα, το ερεύνησα πολύ και οφείλω να ομολογήσω ότι τα συμπεράσματά μου  είναι επισφαλή. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να αναφέρω δύο εκδοχές που τις θεωρώ και τις επικρατέστερες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λέξη δεν μπορεί να δεχθεί κι άλλες ερμηνείες –ετυμολογίες.

Νιβριός από Ομβριός λοιπόν, από τα όμβρια ύδατα(<όμβρος αρχ. βροχή) που συγκεντρώνονται σ’αυτή τη φυσική λιμνούλα. Και καθώς ο προφορικός λόγος αλλοιώνει και μεταβάλλει εύκολα μια λέξη στο πέρασμα του χρόνου και καθώς ξέρουμε όλοι ότι οι πρόγονοι μας με την τοπική διάλεκτο ήταν πολύ καλοί σ’αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επικράτησε η ονομασία Νιβριός.

Νιβριός από το Νουβρός λέξη που –σύμφωνα με το Βασίλειο Φυντάνη-  χρησιμοποιείται στα χωριά των Γρεβενών και σημαίνει αυλή, αλάνα, χώρος ανοιχτός, όπου έπαιζαν τα παιδιά. Στα τέλη του 18ου αι. κάτοικοι της περιοχής των Γρεβενών μετεγκαταστάθηκαν στη Μεσορόπη και όπως ήταν φυσικό επηρέασαν με τη διάλεκτό τους το τοπικό ιδίωμα. Οπότε είναι πιθανόν η λέξη να εισχώρησε στο μεσοροπιανό ιδίωμα και να μεταλλάχθηκε σε Νιβριός = πλατειά μπάρα που μοιάζει με αλάνα.
(πηγή: Η Μεσορώπη στο Παγγαίο, τόμος 2ος , Βασ.Φυντάνη)



Παρακάτω παραθέτω μια αναφορά σε site του διαδικτύου για τον αγαπημένο μας Νιβριό
(http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=29819&subid=2&pubid=63777535)

ΟΜΒΡΙΟΣ

Λίμνη-σημείο αναφοράς

Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Κρυστάλλινα νερά στη Μεσορόπη
%IMAGEALT%
Στη Μεσορόπη η λίμνη Ομβριός είναι επίκεντρο και σημείο εκκίνησης μαζί. Αυτά τα νερά αγιάζουν κάθε χρονιά των Φώτων, από εδώ ξεκινά και το διάσημο μονοπάτι του χωριού.

Χρειάζεται μόνο όρεξη για περπάτημα (3-5 ώρες) για να πιστέψεις μια φορά ότι υπάρχει παράδεισος επί της γης, γεμάτος καταρράκτες και τρεχούμενα νερά στο καταπράσινο Παγγαίο. Προορισμός το σπήλαιο Βοσκόβρυση, με σταλακτίτες-υπερθέαμα και νερά που σχηματίζουν ρηχή λίμνη από την είσοδο, σταδιακά βαθαίνουν, και πιο μέσα, όταν σου φτάνουν ως το στήθος πια, γίνονται ακόμα πιο βαθιά και φιλικά μόνο για δύτες με φιάλες οξυγόνου.

Έξω από το σπήλαιο, πάντως, η διαδρομή συνεχίζει προς τις κορφές Μάτι και Αυγό - σε περίπτωση που η συγκίνηση δεν ήταν ήδη αρκετά δυνατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: