Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αγριοσπάραγγα, ένα γκουρμέ πιάτο

Εξομολογήσεις και ανοιξιάτικες εξορμήσεις ή
Αγριοσπάραγγα, το γκουρμέ πιάτο του χωριού...

Αν και κάτοικος του χωριού και λάτρης του βουνού μέχρι πρότεινως δε γνώριζα ότι το αγκαθωτό φυτό που συναντά κανείς σε κάθε παρυφή του βουνού και κάτω από κάθε πουρνάρι στην πεδιάδα, θα έβγαζε ένα τόσο νόστιμο βλαστάρι, το αγριοσπάρραγγο. Η συλλογή του είναι κάτι σαν την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Ένας κρυμμένος θησαυρός με τόση μεγάλη θρεπτική αξία, όση ο χρυσός. Και εγώ βγαίνοντας στα βουνά και τα λαγκάδια, που τόσο αγαπώ και ψάχνοντας να το εντοπίσω ένιωθα πραγματικά σαν χρυσοθήρας που αναζητά το μεγαλύτερο θησαυρό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν την ικανοποίησή μου, όταν γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι άδειαζα τη σακούλα και γέμιζα ένα καλαθάκι αγριοσπάραγγα. Έπειτα, πάλι, όταν έβαζα την ποδιά μου και με την μαγειρική δεινότητα που με διακρίνει – οφείλω να το πω ως μετριόφρων- τσιγάριζα τον πράσινο θησαυρό σε μπόλικο ελαιόλαδο, έσπαζα και δυο αβγά μάτια πάνω του, νόμιζα ότι  έφτιαχνα το απόλυτο γκουρμέ πιάτο!!!


 Αν δε σας πείθουν τα λόγια μου, τολμήστε το και θα πειστείτε...



Οι θεραπευτικές ιδιότητες του άγριου σπαραγγιού
Τα 100γρ βρασμένων σπαραγγιών αποδίδουν μόλις 22 θερμίδες. Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις τα 100 γρ. μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, τον σίδηρο και φώσφορο, το κάλιο, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/370649/oi-therapeutikes-idiotites-tou-sparaggiou/


Άλλες συνταγές με άγρια σπαράγγια

Σπαράγγια σαλάτα
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι ,ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα  για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.

http://neli62.blogspot.gr/2014/03/blog-post_21.html

 Σπαράγγια ομελέτα

Υλικά
1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
3 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση       
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε μια χούφτα χοντροκομμένα κομμάτια από βλαστάρια άγριων σπαραγγιών (το πάνω μέρος). Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι. Σε ένα μπωλ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τα σπαράγγια. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με λευκό κρασί.


Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

4 μεγάλα ματσάκια άγρια σπαράγγια
10 μέτριες πατάτες
20 φρέσκα κρεμμύδια
8 φρέσκα σκόρδα
αλάτι
πιπέρι
λάδι

Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε τις πατάτες, τις ρίχνουμε στο ταψί με λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180 στις αντιστάσεις.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σπαράγγια για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι.
Μόλις βράσουν βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και τις παραμερίζουμε αφήνοντας έναν μεγάλο κύκλο στο κέντρο του ταψιού για τα σπαράγγια.
Βγάζουμε τα σπαράγγια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα: Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο (απλά) http://www.sintagespareas.gr/sintages/sparaggia-me-patates-sto-fourno-apla.html#ixzz3aJPmSCqI


Δεν υπάρχουν σχόλια: