Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Νιβριός ...Άραγε ποια να είναι η ετυμολογία της λέξης;

 Μεσορόπη Παγγαίου, Νιβριός...
Σίγουρα στο άκουσμα της πιο διάσημης μπάρας  πολλοί απλά φέρνετε στο νου σας τα Θεοφάνια, το καλοκαιρινό σας μπάνιο, τα πανύψηλα πλατάνια και τη δροσιά τους, τη φωτογραφία που έχετε στο άλμπουμ σας -ψηφιακό ή μη - ή απλά τη διάθεση σας να την επισκεφτείτε κάποια στιγμή. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι θα αναρωτιέστε από που να πήρε το όνομά του αυτό το ευλογημένο μέρος. 
 Δε σας κρύβω ότι έχω προβληματιστεί κι εγώ πάρα πολύ και καθώς οι πηγές δε με βοηθάνε και πολύ, το να καταλήξω σε κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα είναι η πιο μεγάλη παγίδα. Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα, το ερεύνησα πολύ και οφείλω να ομολογήσω ότι τα συμπεράσματά μου  είναι επισφαλή. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να αναφέρω δύο εκδοχές που τις θεωρώ και τις επικρατέστερες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λέξη δεν μπορεί να δεχθεί κι άλλες ερμηνείες –ετυμολογίες.

Νιβριός από Ομβριός λοιπόν, από τα όμβρια ύδατα(<όμβρος αρχ. βροχή) που συγκεντρώνονται σ’αυτή τη φυσική λιμνούλα. Και καθώς ο προφορικός λόγος αλλοιώνει και μεταβάλλει εύκολα μια λέξη στο πέρασμα του χρόνου και καθώς ξέρουμε όλοι ότι οι πρόγονοι μας με την τοπική διάλεκτο ήταν πολύ καλοί σ’αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επικράτησε η ονομασία Νιβριός.

Νιβριός από το Νουβρός λέξη που –σύμφωνα με το Βασίλειο Φυντάνη-  χρησιμοποιείται στα χωριά των Γρεβενών και σημαίνει αυλή, αλάνα, χώρος ανοιχτός, όπου έπαιζαν τα παιδιά. Στα τέλη του 18ου αι. κάτοικοι της περιοχής των Γρεβενών μετεγκαταστάθηκαν στη Μεσορόπη και όπως ήταν φυσικό επηρέασαν με τη διάλεκτό τους το τοπικό ιδίωμα. Οπότε είναι πιθανόν η λέξη να εισχώρησε στο μεσοροπιανό ιδίωμα και να μεταλλάχθηκε σε Νιβριός = πλατειά μπάρα που μοιάζει με αλάνα.
(πηγή: Η Μεσορώπη στο Παγγαίο, τόμος 2ος , Βασ.Φυντάνη)



Παρακάτω παραθέτω μια αναφορά σε site του διαδικτύου για τον αγαπημένο μας Νιβριό
(http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=29819&subid=2&pubid=63777535)

ΟΜΒΡΙΟΣ

Λίμνη-σημείο αναφοράς

Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Κρυστάλλινα νερά στη Μεσορόπη
%IMAGEALT%
Στη Μεσορόπη η λίμνη Ομβριός είναι επίκεντρο και σημείο εκκίνησης μαζί. Αυτά τα νερά αγιάζουν κάθε χρονιά των Φώτων, από εδώ ξεκινά και το διάσημο μονοπάτι του χωριού.

Χρειάζεται μόνο όρεξη για περπάτημα (3-5 ώρες) για να πιστέψεις μια φορά ότι υπάρχει παράδεισος επί της γης, γεμάτος καταρράκτες και τρεχούμενα νερά στο καταπράσινο Παγγαίο. Προορισμός το σπήλαιο Βοσκόβρυση, με σταλακτίτες-υπερθέαμα και νερά που σχηματίζουν ρηχή λίμνη από την είσοδο, σταδιακά βαθαίνουν, και πιο μέσα, όταν σου φτάνουν ως το στήθος πια, γίνονται ακόμα πιο βαθιά και φιλικά μόνο για δύτες με φιάλες οξυγόνου.

Έξω από το σπήλαιο, πάντως, η διαδρομή συνεχίζει προς τις κορφές Μάτι και Αυγό - σε περίπτωση που η συγκίνηση δεν ήταν ήδη αρκετά δυνατή.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αγριοσπάραγγα, ένα γκουρμέ πιάτο

Εξομολογήσεις και ανοιξιάτικες εξορμήσεις ή
Αγριοσπάραγγα, το γκουρμέ πιάτο του χωριού...

Αν και κάτοικος του χωριού και λάτρης του βουνού μέχρι πρότεινως δε γνώριζα ότι το αγκαθωτό φυτό που συναντά κανείς σε κάθε παρυφή του βουνού και κάτω από κάθε πουρνάρι στην πεδιάδα, θα έβγαζε ένα τόσο νόστιμο βλαστάρι, το αγριοσπάρραγγο. Η συλλογή του είναι κάτι σαν την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Ένας κρυμμένος θησαυρός με τόση μεγάλη θρεπτική αξία, όση ο χρυσός. Και εγώ βγαίνοντας στα βουνά και τα λαγκάδια, που τόσο αγαπώ και ψάχνοντας να το εντοπίσω ένιωθα πραγματικά σαν χρυσοθήρας που αναζητά το μεγαλύτερο θησαυρό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν την ικανοποίησή μου, όταν γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι άδειαζα τη σακούλα και γέμιζα ένα καλαθάκι αγριοσπάραγγα. Έπειτα, πάλι, όταν έβαζα την ποδιά μου και με την μαγειρική δεινότητα που με διακρίνει – οφείλω να το πω ως μετριόφρων- τσιγάριζα τον πράσινο θησαυρό σε μπόλικο ελαιόλαδο, έσπαζα και δυο αβγά μάτια πάνω του, νόμιζα ότι  έφτιαχνα το απόλυτο γκουρμέ πιάτο!!!


 Αν δε σας πείθουν τα λόγια μου, τολμήστε το και θα πειστείτε...



Οι θεραπευτικές ιδιότητες του άγριου σπαραγγιού
Τα 100γρ βρασμένων σπαραγγιών αποδίδουν μόλις 22 θερμίδες. Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις τα 100 γρ. μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, τον σίδηρο και φώσφορο, το κάλιο, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/370649/oi-therapeutikes-idiotites-tou-sparaggiou/


Άλλες συνταγές με άγρια σπαράγγια

Σπαράγγια σαλάτα
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι ,ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα  για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.

http://neli62.blogspot.gr/2014/03/blog-post_21.html

 Σπαράγγια ομελέτα

Υλικά
1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
3 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση       
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε μια χούφτα χοντροκομμένα κομμάτια από βλαστάρια άγριων σπαραγγιών (το πάνω μέρος). Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι. Σε ένα μπωλ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τα σπαράγγια. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με λευκό κρασί.


Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

4 μεγάλα ματσάκια άγρια σπαράγγια
10 μέτριες πατάτες
20 φρέσκα κρεμμύδια
8 φρέσκα σκόρδα
αλάτι
πιπέρι
λάδι

Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε τις πατάτες, τις ρίχνουμε στο ταψί με λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180 στις αντιστάσεις.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σπαράγγια για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι.
Μόλις βράσουν βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και τις παραμερίζουμε αφήνοντας έναν μεγάλο κύκλο στο κέντρο του ταψιού για τα σπαράγγια.
Βγάζουμε τα σπαράγγια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα: Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο (απλά) http://www.sintagespareas.gr/sintages/sparaggia-me-patates-sto-fourno-apla.html#ixzz3aJPmSCqI


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά στην Μεσορόπη

Την πρωτομαγιά στην Μεσορόπη οι κάτοικοι έβγαιναν στα βουνά και στα λαγκάδια και έπλεκαν στεφάνια από γαλατσίδες, τα οποία κρεμούσαν στην εξώπορτα του σπιτιού για να κατεβάζουν τα ζώα τους άφθονο γάλα...


Καλό μήνα...